Skoči do sadržaja

Marko Zeman

Marko Zeman, 2024.

Marko Zeman (1975., Zagreb) izražava se prvenstveno u području slikarstva, ali i crteža, kolaža i plakata. Zanima ga istraživanje forme i slikarskog procesa, a u gradnji slika instinktivno se koristi raznim materijalima. Često prikazuje, s primjesom humora, svoju neposrednu okolinu, osobno viđenje svakodnevnih i običnih motiva.

Studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Zlatka Kesera, a diplomirao je pod mentorstvom Zoltana Novaka 2010. godine. Kontinuirano izlaže od 2008. godine, a samostalno se, među ostalim, predstavio u Gradskom muzeju u Varaždinu (2024.), Galeriji Karas HDLU-a u Zagrebu (2020.), klubu Močvara u Zagrebu (2020.) i u Galeriji SC u Zagrebu (2013.). Dobitnik je Nagrade 7. bijenala slikarstva 2024. i otkupne nagrade HPB-a 2009.

Radovi mu se nalaze u kolekcijama Gradskog muzeja u Varaždinu, Hrvatske poštanske banke, KD Vatroslav Lisinski, Erste Fragmenata u Zagrebu i u privatnim kolekcijama. Osim što djeluje kao samostalni umjetnik, bavi se dizajnom i likovno-pedagoškim radom. Trenutačno je umjetnički suradnik na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

zeman.marko/instagram.com