Skoči do sadržaja

Jasmina Cibic u razgovoru s Rónom Kopeczky i Martinom Marić Rodrigues

U petak 8. ožujka u 19 sati u Trotoaru održava se razgovor s umjetnicom Jasminom Cibic i gošćom kustosicom Rónom Kopeczky povodom skupne izložbe ‘Her Barbaric Luxury’.

Razgovor će moderirati kustosica izložbe Martina Marić Rodrigues.

Više o sudionicima:

Slovenska umjetnica Jasmina Cibic bavi se filmom, performansom i instalacijom. Kroz svoje djelovanje istražuje ispreplitanja državne moći, kulture i rodnog konstrukta; ispituje instrumentalizaciju kulture od strane političkih sila u trenucima društvenih i ideoloških kriza kroz povijest. U arhivskim materijalima traga za umjetničkim djelima, arhitekturom i glazbom u kojima se izražavaju politički interesi i retorika nacionalne moći. Rezultate svojih istraživanja prenosi u jezik filma i jezik imerzivnih kazališnih kompozicija koji uključuju fotografiju, performans i instalaciju. Projektom “For our Economy and Nation” predstavljala je Sloveniju na 55. Venecijanskom bijenalu. Recentne samostalne izložbe: Muzej suvremene umjetnosti Zagreb; Museum der Moderne, Salzburg; The Highline, New York; macLyon; Museum Sztuki, Łódź; Museum of Contemporary Art, Ljubljana; CCA, Glasgow; Phi Foundation, Montreal; BALTIC Centre for Contemporary Art, Gateshead; Ludwig Museum, Budapest, Kunstmuseen, Krefeld. Recentne grupne izložbe: MAXXI Rome; Steirischer Herbst ‘23; MOMA NY; Marta Herford and Guangdong Museum of Art China. Filmovi su joj prikazivani u raznim muzejima, galerijama i na festivalima: Barbican London, Whitechapel Gallery, CCA Montreal, Pula Film Festival, HKW Berlin, Louvre, Les Rencontres Internationales Paris, Aesthetica, Berwick Film and Media Arts Festival, BFI London Film Festival, Dokfest Kassel and Copenhagen International Documentary Festival. Nagrade: MAC International Ulster Bank and Charlottenborg Fonden awards (2016.), B3 Biennial of the Moving Image Award (2020.) i Film London Jarman Award (2021.).
jasminacibic.org

Róna Kopeczky (r. 1983.) kustosica je i povjesničarka umjetnosti, živi i radi u Budimpešti od 2004. godine. Doktorirala je na Sveučilištu Sorbonne 2013. godine. Od 2006. do 2015. bila je kustosica u Muzeju Ludwig – Muzeju suvremene umjetnosti u Budimpešti, gdje je istraživala site-specific i situation-specific radove umjetnica i umjetnika mlađe i srednje generacije s područja srednje i istočne Europe. Od 2015. godine, umjetnička je direktorica galerije acb u Budimpešti i aktivno surađuje na istraživačkim programima i izdanjima Acb ResearchLaba. Sudjelovala je u kustoskom timu na prva dva izdanja OFF-Bijenala u Budimpešti (2015. i 2017.). Suosnivačica je i suvoditeljica platforme Easttopics, posvećene predstavljanju suvremene umjetničke produkcije srednje i istočne Europe. Bila je kustosica 18. Trijenala grafike u Tallinnu 2022. pod nazivom ‘Warm: Checking Temperature in Three Acts’, fokusirajući se na umjetničke prakse srednje i istočne Europe. Pridonijela je stvaranju Secondary Archivea, platforme posvećene umjetnicama iz srednje i istočne Europe, pokrenute 2021. i sudjelovala u predstavljanju platforme i zvučne site-specific instalacije na 14. Manifesti u Prištini 2022. Od 2022. godine kustoska je savjetnica za srednju i istočnu Europu u javnom umjetničkom programu Donumenta Regensburg. Kustosica je Mađarskog paviljona na 60. Venecijanskom bijenalu 2024.

Više o izložbi

FB Event

Objavljeno: